Serviciu clienți (L-V 9:00-17:00): 0748 202 071

Legaturi de ski de tura – Capitolul 2 – Legaturi usoare, cu rama

Legaturi de ski de  tura – Capitolul 2 – Legaturi usoare, cu rama
Legaturi de tura – Cap.2 – Lighter Frame Bindings (usoare, cu rama)
 
Continuare la articolul  Legaturi de tura – Cap. 1 – 1.Heavier Frame Bindings (grele, cu rama)
 
Lighter Frame Bindings (usoare, cu rama) - Aceasta categorie a fost intodeauna, cel putin pentru mine, un segment de care nu am fost atras niciodata. Legaturile din aceasta categoria nu au nici rezistenta, nici transmisia legaturilor grele si nici greutatea redusa a legaturilor in puncte. Singurul avantaj pare sa fie pretul redus, dar dupa ce am testat cateva modele, am ajuns la concluzia ca ( in cazul multor modele din aceasta categorie) sunt bani aruncati. Printre cele testate sunt cateva care cred ca pot sa indeplineasca cu success rolul celor grele in cazul cand acestea sunt utilizate de fete. Majoritatea modelelor din aceasta gama se invart undeva in jur de 2 kg/ pereche. Poate cel mai cunoscut producator de astfel de legaturi sunt cei de la Fritschi, cu gama Diamir.
 
Legatura de tura Diamir
Prima legatura Diamir pe care am avut-o a fost Titanal 2, in anul 2001. Foarte laudata pe internet, a fost o totala dezamagire. Sistemul de release pe fata este foarte prost gandit si oricat l-ai ajusta si strange, pur si simplu elibereaza cand nu te astepti. Zapada tare, pulvar, zapada de primavara, invariabil ma trezeam alergand pe clapari sau doar cu un schi in picioare. Sistemul de trecere la tura este un dezastru. Nu de putine ori, m-am trezit la coborare pe burta, cu ambele legaturi eliberate accidental pe tura.Sistemul de transmisie catre schi este dezamagitor, simti efectiv cum legatura inclina lateral. Am renuntat imediat la legatura.
 
Abia anul trecut mi-am facut curaj sa incerc noile modele, sperand ca modificarile facute la calcai sa imbunatateasca situatia. Primul lucru pe care l-am observat a fost senzatia unei calitatii indoielenice a produsului, senzatie oferita de plasticul din care este facuta legatura. Am trecut peste asta si am mers mai departe. Varful este la fel, nici o modificare. Senzatia de inclinare laterala, desi nu asa accentuata, ramane, mai ales pe modele de schiuri ceva mai grele si late. Sistemul de spate este imbunatatit si s-au redus cu 80 % situatile de declansare accidental, dar inca apar. Tinand cont ca au trecut 15 ani, cei de la Diamir par sa aibe o viteza de progres extraordinar de mica.
 
Nu are rost sa ii dau nota.
Daca totusi iti doresti o legatura cu rama,usoara (relativ usoara), exista cateva alternative grozave:
 
 
a. Salomon Guardian 13 / Atomic Traker 13
- nu sunt cu mult mai usoare decat variantele de 16 (2920 g – se pot incadra lejer la prima categorie), dar daca nu esti un schior foarte agresiv sau esti ceva mai usor la capitolul kilograme (o alegere inteleapta la fete), este o alegere excelenta.
Tot ce ati citit la varianta grea se aplica si aici, nu o sa mai adaug nimic.
Gama de schiuri – pana in 185 si latimi intre 85 si 105 mm la mijloc, greutati cuprinse intre 1600 si 2000 g/buc
Nota – 4 din 5 ( nota scade mai ales datorita greutatii mari)
De unde cumpar?  www.allmountain.ro
Site Producator – www.atomic.com
 
b. Legatura de tura Marker F12 EPF
– Platforma este identica cu cea de la Duke/Baron, dar varful si spatele sunt imprumutate de Squire. Legatura este sensibil mai usoara comparative cu Duke si Baron (2180 g). Transmisia ramane excelenta, dar legatura este ceva mai fragila decat “fratii” mai mari.
Atentie!!! – Modelul F12 vechi (nu cel EPF) a fost un dezastru. Tija de schimbare a pozitiei era din carbon si ceda invariabil. Nu le confundati!!
Acceasi utilizare ca legatura de la puncul a., pentru schiorii agresivi nu merita compromisul de greutate.
Gama de schiuri – pana in 185 si latimi intre 85 si 105 mm la mijloc, greutati cuprinse intre 1400 si 1800 g/buc
Nota – 4,5 din 5.
De unde cumpar?  www. AbsolutOutdoor.ro
Site Producator – http://markerusa.com
 
c. Legatura de tura Tyrolia Ambition (Tyrolia Aaabition 10 si 12 si Aaabition Carbon)
Aceeasi problema ca si Aaadrenalin 16, amplificate de reducere greutatii (2041 g).
Varianta de carbon este un mister pentru mine.
Nu am reusit sa o testez, dar banuiesc ca este ceva mai usoara si mai rigida decat varianta normala.
La banii pe care cei de la Tyrolia ii cer insa pe ea, poti sa iti iei orice legatura in puncte, mai usoara si cu o transmisie mai buna.
Gama de schiuri – pana in 179 si latimi intre 80 si 100 mm la mijloc greutati cuprinse intre 1300 si 1600 g/buc
Nota – 3,5 din 5.
De unde cumpar?  ——
Site Producator – http://www.tyrolia.com
Exista si alte modele, de exemplu Hagan Z01. Am avut ocazia sa il testez, dar ceva din modul cum functiona legatura pe banc m-a facut sa renunt.
 
Continuarea articolului:
3. Heavier Tech Bindings (grele, in puncte)
4. Lighter Tech Bindings(usoare, in puncte)